Жожоба: цінне масло з купою помилок

загрузка...

Рідкісний випадок, коли і рослина, з якої отримують цінне масло , названо помилково, і ім’я «жожоба» переведено неправильно, і одержуваний продукт не масло зовсім, а рідкий віск. Таке «помилкове» масло, тим не менш, являє собою рослинний колаген, який відповідає за тургор і молодість шкіри. Саме за ці унікальні властивості масло жожоба так високо цінується в косметології та ароматерапії.

Що таке жожоба

У гіллястих вічнозелених чагарників, ареалом виростання яких служать північноамериканські пустелі і субтропіки, труднопроизносимое ботанічна назва — сіммондcія китайська (Simmjondsia chinensis). Однак ніякого відношення до Китаю рослина не має, і ніколи там не росло. Помилка в назві закралася через неправильний переклад німецького ботаніка і натураліста Генріха Линка (1767-1851), який, розшифровуючи колекційні збори англійського ботаніка Томаса Наттолла (1786-1859), допустив невірний переклад слова «Calif». Лінк прочитав його як «China», назвавши невідоме досі рослина китайським самшитом. Так і прижилося це дивна назва.

Сіммондс — вічнозелений чагарник від одного до трьох метрів у висоту, коріння якого йдуть у землю на п’ятнадцять-тридцять метрів. Розводять його у світових масштабах для одержання цінної олії жожоба. Вірний переклад другого назви Сіммондс — жожоба — має незвичне, але більш правильне звучання «хохоба». Нескінченна плутанина з назвами не применшує достоїнств ні рослини, ні цінного продукту, одержуваного з його плодів — тригранних горіхів.

Склад і властивості олії жожоба

Хоча продукт переробки жожоба отримав титул масла, насправді це рідкий віск, який за своїм складом дуже близький до тваринного колагену, який відповідає за пружність шкіри. Корисні властивості олії жожоба обумовлені тими амінокислотами у складі білків, які знаходяться в продукті. Віск жожоба має кілька особливостей: він залишається в рідкому стані при кімнатній температурі, що полегшує його застосування в косметології. Інша відмінна унікальність масла — воно до п’ятдесяти відсотків міститься в ядрах горіхів Сіммондс, а не тільки в зовнішніх покривах, як у багатьох інших олійних культур.

Олія не має тріглеціредов, складається з жирних кислот (олеїнової, докозеновой і ейкозеновой) і спиртів, містить до ста відсотків мононенасичених рідких ефірів, токоферолів. Великий вміст в маслі вітаміну Е визначає його протизапальну і антиоксидантну властивість, здатність тривалого зберігання без консервантів і прогоркания.

Застосування масла

Застосовується масло жожоба в косметології, в складі різних засобів по догляду за різними типами шкіри обличчя, волосся і тіла. Масло омолоджує, зберігає і підтримує природну вологість шкіри, регенерує її, володіє стабілізуючими і нормализующими властивостями. Застосовують його в якості кремів і масок для сухої, жирної і в’янучої шкіри обличчя, масло творить справжні дива омолодження. Воно корисно при псоріазі, екземі, прищах, нейродерміті і інших шкірних захворюваннях.

В якості добавки до інших косметичних засобів масло жожоба домішується до десяти відсотків. У чистому вигляді рекомендовано застосовувати його з обережністю, оскільки масло володіє великою швидкістю проникнення. Якщо підсилити чисте масло жожоба будь-якими ефірними маслами, новий косметичний продукт здатний замінити найдорожчі креми від світових виробників за ступенем впливу на омолоджування шкіри.

Застосовують масло жожоба в якості базової основи для ефірних масел для масажу, аплікацій, масок, змазувань. Для догляду за волоссям без побоювання можна додавати масло жожоба в основний засіб до п’яти відсотків від загальної кількості. Для догляду за шкірою голови рекомендується застосовувати віск жожоба в поєднанні з будь-яким іншим рослинним маслом в пропорції один до одного. Масло жожоба при нанесенні на шкіру не залишає жирного блиску, створюючи найтоншу невидиму плівку, яка активно захищає від агресивного впливу навколишнього середовища.

Це цікаво

Світове виробництво олії жожоба становить три з половиною тисячі тонн на рік. Основними постачальниками цінного продукту є країни з посушливим кліматом: США, Мексика, Австралія, Бразилія, Єгипет, Ізраїль, Аргентина, Парагвай, Перу.

До складу олії жожоба входить велика кількість вітаміну Е, який діє як природний консервант. Це властивості рідкого воску допомагає продовжувати терміни зберігання інших косметичних засобів і масел, збагачувати їх: достатньо домісити до них один-десять відсотків цінного олії жожоба.

Жанна Пятірікова

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Схожі статті:
Попереднє з категорії:
Запис опублікована в рубриці Народні поради. Додайте в закладки постійне посилання.

Прокоментувати статтю: