Шкідлива косметика — краса теж вбиває

загрузка...

Як часто і наскільки уважно ви читаєте інформацію на етикетці , перш ніж купити косметику? Обіцянок виробників, як правило, недостатньо для того, щоб отримати впевненість у безпеці того або іншого засобу.

Дослідники говорять про те, що кожен восьмий з 82000 інгредієнтів, що використовуються у виробництві різних косметичних засобів, відноситься до промислових хімікатів, включаючи канцерогени, пестициди речовини, що руйнують гормони, і так далі. Косметику, до складу якої входять ці речовини, настійно рекомендується уникати.

BHA (бутильований гідроксіанізол) і BHT (бутильований гідрокситолуол)

ВНА і ВНТ — це синтетичні антиоксиданти, які використовуються в якості консервантом при виробництві губної помади, зволожуючих засобів і деяких інших видів косметики. Вони також використовуються як харчові консерванти.

Ці речовини можуть викликати алергічну реакцію шкіри. Вона класифікуються як можливий людський канцероген і, крім того, можуть порушувати дію гормонів в організмі.

У лабораторних умовах тривалий вплив ВНА і ВНТ на мишей і щурів викликало проблеми з печінкою, щитовидною залозою і нирками, надавало негативний вплив на легеневу функцію і згортання крові. У деяких випадках ВНТ сприяв зростанню пухлин. Існують, поки вельми обмежені, дані, які вказують на те, що ВНТ може мімікрувати під естроген і запобігати експресію чоловічих статевих гормонів, що призводить до порушення репродуктивної функції.

Використання цих речовин досить жорстко регулюється в деяких регіонах. Наприклад, правило ЄС забороняють застосування ВНА як ароматична добавка при виготовленні косметики. Закони американського штату Каліфорнія зобов’язують виробників розміщувати на упаковках з косметикою, у складі якої є ВНА, попередження про те, що цей інгредієнт може стати причиною раку.

П-фенілендіамін та інші барвники — похідні кам’яновугільної смоли

Ці речовини позначаються на упаковках літерами CI і наступними за ними п’ятизначними цифрами. Вони широко використовуються у виробництві косметики, особливо фарби для волосся.

Кам’яновугільна смола — це суміш різних хімічних речовин, похідних нафти. Барвники, отримані з кам’яновугільної смоли, є потенційними канцерогенами; крім того, вони можуть містити невелику кількість важких металів — речовин, токсичних для мозку. Деякі з таких барвників використовують у виготовленні губної помади і продуктів харчування.

Лабораторні дослідження показали, що п-фенілендіамін пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку раку. В ході ще одного дослідження було встановлено, що у жінок, які протягом тривалого часу користуються фарбами для волосся, зростає ймовірність розвитку раку лімфатичної системи. Однак ці висновки поки не отримали надійних підтверджень, і багато фарбуєте, отримані з кам’яновугільної смоли, як і раніше широко використовуються у виробництві косметики.

діетаноламін (ТЕА)

ДЕА та його сполуки використовуються переважно для виготовлення мила, очищувальних гелів, шампунів. Ці речовини можуть викликати слабке та помірне подразнення очей і шкіри. Впливу високих доз ДЕА викликало у піддослідних тварин рак печінки і передракові освіти в шкірі і щитовидній залозі. Крім того, при взаємодії з містяться з деяких косметичних засобах нітритами, ДЕА може утворити нітрозаміни, які ставляться до можливих канцерогенів людини.

Дібутилфталат

Дібутилфталат використовується як розчинник фарб, а також входить до складу лаків для нігтів у якості пластифікатора.

Дібутилфталат абсорбується через шкіру. Він може посилювати здатність інших хімічних речовин викликати генетичні мутації, хоча сам по собі не є мутагеном. В ході лабораторних експериментів було встановлено, що дібутіфталат може викликати дефекти розвитку, зміни в клітинах яєчок і простати, а також зменшити кількість сперматозоїдів у спермі. У багатьох країнах використання дібутіфталата суворо обмежується законодавством.

Речовини, що вивільняють формальдегіди

Ці речовини позначаються на упаковках як:

  • DMDM hydantoin;
  • Diazolidinyl urea;
  • Imidazolidinyl urea;
  • Methenamine;
  • quaternium-15;
  • Sodium hydroxymethylglycinate.
  • Вони використовуються у виробництві багатьох косметичних засобів. Ці речовини являють собою небезпеку, так як вони повільно і постійно вивільняють, в невеликій кількості, формальдегіди. Вони можуть випаровуватися під час використання косметики, а основний ризик розвитку раку при впливі цих речовин пов’язаний з вдиханням формальдегідів. Деякі дослідники припускають, що формальдегіди з косметики можуть абсорбуватися через шкіру.

    У ЄС на упаковці косметики, що містить більше 0.05% речовин, що вивільняє формальдегіди, повинна бути відповідна маркіровка («містить формальдегіди).

    Парабени

    Парабени використовуються при виробництві косметики в якості консервантів і ароматичних речовин. Вони легко проникають через шкіру і можуть порушувати функцію гормонів, зокрема, парабени мімікрують під естроген, основний жіночий статевий гормон. Ці речовини були виявлені в тканинах ракових утворень молочної залози, через що висунуто припущення, що парабени можуть бути пов’язані з розвитком раку. Крім того, передбачається, що парабени можуть порушувати репродуктивну функцію у чоловіків. Однак поки це тільки припущення, які не отримали вагомих підтверджень, і використання парабенів у виготовленні косметики лише обмежена, але не заборонено.

    Петролатум

    Петролатум входить до складу деяких косметичних засобів, що надають блиск волоссю; він також є інгредієнтом деяких бальзамів для губ, губних помад, і зволожуючих засобів. Є продуктом переробки нафти пертолатум може бути забруднений поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ), які при тривалому контакті зі шкірою можуть викликати рак. З цієї причини в ЄС пертолатум класифікується як канцероген, і його використання в косметиці суворо обмежується. Містяться в пертолатуме ПАУ також можуть викликати подразнення шкіри та алергічні реакції.

    Триклозан

    Використовуваний в якості інгредієнта антибактеріальної косметики і антіпреспірантов триклозан при тривалому впливі на організм може викликати порушення роботи ендокринної системи. Дуже часте й інтенсивне застосування тракілозана може викликати резистентність живуть в організмі бактерій до деяких антибіотиків.

    Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

    Схожі статті:
    Попереднє з категорії:
    Запис опублікована в рубриці Краса й особиста гігієна. Додайте в закладки постійне посилання.

    Прокоментувати статтю: