Сандалове дерево: ефірна олія з древньою історією

загрузка...

Розкішне сандалове дерево з цінною деревиною в природі вважається … паразитичним. «Індійський сандал» живить своє коріння за рахунок сусідніх рослин, вбиваючи їх, висмоктуючи всі соки. Сандалове дерево здавна використовується як парфумерне засіб: ефірна олія рослини накопичується в коренях і деревині і відноситься до найсильніших і важливим продуктам ароматерапії, косметики та виробництва мила. При цьому маслом сандала з незапам’ятних часів лікують сотні недуг.

Дерево-паразит

Сандалове дерево відноситься до сімейства бобові, росте на Цейлоні, Індії, в листяних східних лісах тропічної Азії. У висоту дерево часто досягає шести-десяти метрів, при цьому відразу після проростання насіння тоненькі корінці молодого деревця прикріплюються до сусідніх рослинам-донорам і довгий час харчуються за рахунок них, поки вони не гинуть. Плоди сандалового дерева являють собою округлі гладкі боби.

Значення і застосування

Сандалове дерево — джерело цінної деревини й одержання дорогого ефірного масла. Для промислового виробництва масла використовують дерева старше тридцяти років, в коренях і деревині яких накопичено значний запас цього цінного продукту. Спиляне, зрубане дерево залишають лежати в лісі, поки мурахи не розправляться з корою дерева-паразита. Серцевину використовують на виготовлення меблів і отримання ефірного масла шляхом дистиляції парою високого тиску замоченого сировини.

Ефірна олія сандалового дерева — в’язка, жовта або коричнева рідина солодкого, стійкого специфічного запаху, який тримається дуже довго. Масло містить до дев’яноста відсотків санталола, санталон, санталових кислоту, пінен і інші цінні речовини.

Застосовують масло сандалового дерева в парфумерії, косметиці, аромотерапії, при виробництві мила, парфумів і тоніків. В якості масажного масла продукт використовується в невеликих кількостях, як добавка до основи. Масло сандалового дерева діє заспокійливо, розслаблююче, воно має пом’якшувальну ефектом при різних алергічних реакціях, тонізує, загоює і зволожує шкіру обличчя і тіла. Кращий спосіб швидкого позбавлення від багатьох респіраторних захворювань — змазування маслом грудей і горла, інгаляції при бронхітах, ларингіті, кашлі, ангіні. Полоскання з додаванням ефірної олії сандалового дерева не рекомендовані, оскільки воно дуже гірке на смак.

Масло сандалового дерева ефективно бореться з папіломами на шкірі: достатньо регулярного місцевого застосування п’ятивідсоткового розчину масла, щоб знизити утворення неприємних наростів на шкірі майже до ста відсотків. Таке унікальне дію масла дає надію на застосування його для профілактики розвитку раку шкіри.

У косметології масло застосовується не тільки заради незвичайного стійкого запаху, але і через благотворного впливу на шкіру. Масло має в’яжучу, антисептичну дію, швидко усуває вугровий висип і прищі, очищає шкіру, знімає зуб і знищує бактерії. Запах сандалового масла цілком підходить і чоловікам: після його застосування залишається стійкий аромат терпких дорогих чоловічих парфумів. При цьому масло сандалового дерева загальновизнаний афродизіак, підвищує статеву потенцію у чоловіків і лібідо у жінок.

Це цікаво

У сандалового дерева багато інших назв — червоний, індійський сандал, птерокарпус Сандаловий. Іноді в літературі можна зустріти назву «червоний сандал» в відношенні абсолютно іншого представника тропічної фауни — бразильського дерева, або пау-Бразил, пернамбукового дерева. Ці два споріднених дерева з цінною деревиною використовуються для створення дорогих меблів і музичних смичкових інструментів.

Сандалове дерево використовувалося в Індії в якості пахощів більше чотирьох тисячоліть, в різних індуїстських та буддистських релігійних обрядах. Старовинні індійські лікарі в аюрведою використовували палички сандалового дерева для лікування захворювань сечостатевої сфери та гонореї.

Процес отримання сандалового масла досить дорогі, тому для парфумерно-косметичної промисловості і медицини стали використовувати синтетичні ароматизатори, що нагадують за запахом важкий аромат природного продукту. Купуючи масло сандалового дерево, необхідно упевнитися, що воно натуральне, експортовано з місць зростання індійського сандалу.

Жанна Пятірікова

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Схожі статті:
Попереднє з категорії:
Запис опублікована в рубриці Народні поради. Додайте в закладки постійне посилання.

Прокоментувати статтю: