Самі огидні інгредієнти в косметиці

загрузка...

Чи замислювалися ви коли-небудь, з чого виготовлений ваш крем для гоління або улюблений парфум? Швидше за все, немає — косметика, що зберігається у вашій ванній кімнаті, потрапляє під ту ж категорію, що і соус: до тих пір, поки вона нешкідлива, люди не замислюються про склад тих косметичних засобів, якими вони користуються. Втім, порівняння з соусом не дуже доречно: інгредієнти, які використовуються для виготовлення косметики, куди огидною.

Ланолін, або тваринний віск

Зустрічається у складі: крему для гоління, лосьйонів, кремів для шкіри, шампунів, засобів для зняття макіяжу, губної помади.

Судячи по звучанню, «ланолін» — це щось м’яке, заспокійливе, затишне. На ділі ж ланолін являє собою не саму приємну субстанцію, до якої нормальні люди не наважилися б навіть доторкнутися. Причина дуже проста: пригадаєте стан власного волосся після декількох днів без душу і той жир, який накопичується на брудних волоссі. Ця липка, неприємна субстанція — шкірне сало, секреція сальних залоз. Фактично ланолін являє собою те ж саме речовина — тільки зібране з брудною, жирною вовни овець і використовується при виготовленні самих різних продуктів, від кремів для взуття до антикорозійних покриттів. І це ж саме речовина входить до складу косметики.

З ланоліном стикаються абсолютно всі люди, що користуються кремом для гоління або шампунем. Жінки з ланоліном знайомі ще тісніше — оскільки саме ланолін використовується при виготовленні губної помади для того, щоб зробити її жирною і липкою. Ланолін до складу своєї декоративної косметики включають багато косметичні бренди — в тому числі і такі відомі, як Revlon і Estee Lauder, які, втім, не згадують в рекламі нової «революційної» губної помади про те, що до складу її входить жир з овечої вовни . Ланолін, втім, абсолютно нешкідливий для людського здоров’я, проте чи варто говорити про те, наскільки огидний цей косметичний інгредієнт при найближчому розгляді?

Сквален, або жир печінки акули

Зустрічається у складі: зволожуючою косметики, сонцезахисної косметики, тіней для повік, губної помади і масел для ванни.

На відміну від ланоліну, навіть назву «сквален» звучить досить неприємно, а на ділі ця субстанція ще більш огидна — сквален являє собою жир, вичавлений з печінки акули. Деякі люди приймають таблетки сквалену навмисно, оскільки вважається, що цей інгредієнт володіє рядом цілющих властивостей — що саме по собі, втім, досить спірно. Інші ж стикаються зі сквалеоном тільки в складі косметики.

Сквален володіє рядом очевидних для виробників косметики переваг: ця субстанція легко всмоктується шкірою, не залишаючи брудних слідів, добре поєднується з іншими жирами і покращує зовнішній вигляд шкіри. Саме тому сквален вважається «ідеальним» інгредієнтом практично будь-якої косметики, від бальзаму для губ до сонцезахисного крему. Найчастіше сквален використовується при виготовленні зволожуючих засобів для шкіри обличчя.

Багато косметичні бренди відмовляються від використання сквалену при виготовленні косметики, оскільки в ряді країн полювання на акул вважається забороненою, і замість цього використовують натуральні альтернативи — наприклад, оливкове масло або масло паростків пшениці. Косметичний гігант Unilever від використання сквалену при виготовленні косметичних засобів відмовився всього пару років тому.

Сіра амбра, або блювотні маси кита

Зустрічається у складі парфумерії

Сіра амбра — дуже цінний інгредієнт в парфумерній індустрії, використовуваний при виробництві жіночої та чоловічої парфюмерії. Фактично амбра являє собою спеціальну воскоподібні жирну субстанцію, яка захищає шлунок китів від різного роду пошкоджень їжею. Виділяється в шлунку кита амбра поступово накопичується, в результаті виходячи назовні разом з блювотними масами.

Здавалося б, блювання кита — субстанція далеко не найцінніша, проте вартість сірої амбри більш ніж висока і досягає 20 доларів за грам. Знавці порівнюють амбру з якісним вином — як і вино, амбра з плином часу стає лише дорожче.

Історія використання сірої амбри людиною більш ніж тривала: за всю історію людства амбра використовувалася для додання смаку стравам, в якості афродізіака і пахощі. Сьогодні амбра стала одним з найпоширеніших інгредієнтів у виробництві парфумерії.

Володіючи власним своєрідним запахом, амбра цінується парфюмерами всього світу зовсім не тому: найцінніше її властивість — здатність підсилювати інші аромати, продовжувати їх. Цікаво, що американські парфумерні компанії останнім часом все рідше використовують цей інгредієнт, а от французькі парфумери в цьому відношенні куди більш ліберальні: наприклад, в легендарних духів Chanel № 5, як і раніше можна виявити сіру амбру.

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Схожі статті:
Попереднє з категорії:
Запис опублікована в рубриці Краса й особиста гігієна. Додайте в закладки постійне посилання.

Прокоментувати статтю: