Рожеве масло: розкіш запаху і користі

загрузка...

Багато тисячоліть тому людина дізнався про королеву всіх кольорів — троянді. Рожеве масло почали отримувати набагато пізніше. Тоді світ дізнався про чудесні властивості цього ніжного продукту: масло заспокоїть серце, вилікує від сотні хвороб, гармонізує внутрішній простір і відкриє світу тонку душу. Цінне рожеве масло рідко можна знайти в продажу: через високу вартість його часто фальсифікують.

Отримання рожевого масла

Довгий шлях з Китаю до Малої Азії, Рим і Єгипет трояндовий кущ проробив багато століть тому. Вперше добувати рожеве масло з пелюсток красивого квітки здогадалися в Персії, звідки рецепт перекочував в Індію, на Аравійський півострів і в Європу. Сьогодні головним світовим центром виробництва рожевого масла вважається Болгарія, де жителі більше ста п’ятдесяти маленьких сіл, розташованих біля містечка Казанлик, займаються ручним збиранням і заготівлею рожевих пелюсток. У Німеччині, в Лейпцігу, з 1884 року відкритий завод Шіммеля, що працює на місцевій сировині. Виробляють трояндову олію і в Італії, Франції, Марокко, Туреччини.

Зазвичай для виробництва ефірної олії квітки знімають після розпускання, до сходу сонця, оскільки саме в цей час в пелюстках саме великий вміст рожевого масла. Пелюстки поміщають в перегінні труби: в Болгарії — на вогні, в Німеччині — на пару. Рози очищають від зелених живців, кілька разів заливають водою: так отримують прямий парової перегонкою масло високої якості.

Екстракційний метод отримання ефірного масла з пелюсток троянд не отримав широкого застосування у світі через складність і дорожнечу. Саме широке застосування рожеве масло знайшло в парфумерній промисловості для виробництва косметичних засобів з отдушками, в харчовій і кондитерській — при виробництві напоїв і цукерок та у фармакології — для приготування мазей, кремів і крапель. Ефірне рожеве масло застосовується в ароматерапії і для косметичних масажів.

Властивості та показання до застосування ефірної олії

На світовому ринку зустрічається кілька видів ефірної олії: Роза Абсолюті, Роза Отто і Рожеве масло (Rose essential oil). Зовнішній вигляд, аромат і вплив на людину багато в чому залежать від способу отримання масла і країни-виробника. Використовують ефірну рожеве масло при підвищеному тиску, головних болях, опіках, аритмії, виразці шлунка, депресії, безсоння, апатії, при інфекційних захворюваннях, варикозному розширенні вен, запорах, нудоті, в період менструації.

Відмінно допомагає масло в догляді за старіючої шкірою обличчя і тіла, за сухою та чутливою шкірою, з розтяжками і післяопераційними швами. Воно підвищує еластичність шкіри, усуває подразнення і запалення. Рожеве масло — сильний афродизіак, здатний залучити осіб протилежної статі, потужний антидепресант, що підвищує життєвий тонус, знімає головні болі, викликані нервовим перезбудженням. Олія регулює роботу серця при аритміях, полегшує алергічний свербіж і загоює, знезаражує рани.

Рожеве масло широко застосовується в стоматології: при внесенні в порожнину каріозного зуба, воно знімає біль на три-чотири години. Кілька крапель олії, додані в склянку води для полоскання порожнини рота, надійно знезаражують слизову від бактерій. При захворюваннях верхніх дихальних шляхів застосовують інгаляції з рожевим маслом: в каструлю з гарячою водою додають 8-10 крапель олії і дихають протягом 15 хвилин під рушником.

На центральну нервову систему олія діє заспокійливо, це м’який антидепресант, седативний засіб: полегшує почуття страху, гніву, підозрілості, образи, ревнощів. Досить крапнути кілька крапель в аромалампу і запалити її в приміщенні, де ллються сльози.

Це цікаво

Через високу ціну рожеве масло вкрай рідко поступає в продаж натуральним, фальсифікації і підробки піддається практично весь обсяг цього продукту. Часто рожеве масло підміняють маслом рожевого дерева, чий запах сильно нагадує запах королівського квітки. Це екзотична рослина живе на Канарських островах, масло з нього одержують перегонкою водяною парою коренів і деревини, що містять до 3-5% ефірної олії.

У психіатрії рожеве масло здавна застосовувалося в якості тестера психологічного стану пацієнта. На внутрішню частину зап’ястя наносили декілька крапель чистого масла, через півгодини воно змінювало свій аромат в залежності від внутрішнього настрою. У психопатів і істериків запах стає кислим, сильний характер і стійка психіка давала терпкий аромат, а в закоханих і романтиків — запах троянди в цукрі.

Протипоказаннями до застосування рожевого масла є індивідуальна непереносимість запаху, лікування біохімією, прийом гомеопатичних препаратів і перший триместр вагітності.

Жанна Пятіріков

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Схожі статті:
Попереднє з категорії:
Запис опублікована в рубриці Народні поради. Додайте в закладки постійне посилання.

Прокоментувати статтю: