Олія чайного дерева — сильний антисептик

загрузка...

Олія чайного дерева — це ефірна олія, яке за допомогою перегонки з водяною парою одержують з листя чайного дерева, або мелалеукі, яке росте в Австралії. Чайне дерево є родичем евкаліпта, який також відноситься до сімейства миртових. Чисте, нерозбавлене масло чайного дерева можна купити в аптеках і багатьох магазинах. Воно є інгредієнтом різних комерційних продуктів — гелів, лосьйонів, кремів, зубних паст, рідин для полоскання рота і шампунів.

Для чого використовують масло чайного дерева?

Чайне дерево давно почали застосовувати в народній медицині. Корінні жителі Австралії за допомогою його листя лікували рани, опіки і інфекції. Вони робили з листя кашку і наносили на уражені ділянки шкіри.

Терпеноїди, що містяться в олії чайного дерева, мають антисептичну і протигрибковою дією. Найбільше в ньому речовини під назвою Терпін-4-ол — вважається, що головним чином він обумовлює протимікробні властивості олії чайного дерева.

Олія чайного дерева використовується для лікування наступних захворювань:

  • Акне
  • Стопа атлета
  • Лупа
  • Вагініт
  • Молочниця
  • Пародонтоз
  • Фурункульоз
  • Воші
  • Екзема
  • Псоріаз
  • Дріжджова інфекція
  • Олія чайного дерева, крім того, широко застосовується в якості антисептика.

    Дослідження ефективності олії чайного дерева

    Поки проводилося небагато клінічних досліджень дії олії чайного дерева з участю людей в якості піддослідних.

    Стопа атлета

    У ході рандомізованого контрольованого дослідження 158 пацієнтам, у яких було таке порушення, як стопа атлета, давали 25-відсотковий розчин олії чайного дерева, 50-відсотковий розчин олії чайного дерева і плацебо. Через 4 тижні було встановлено, що олія чайного дерева значно ефективніше плацебо.

    Серед випробовуваних, що використовували 50-відсотковий розчин масла, повністю вилікувалося 64% пацієнтів, у групі приймали плацебо — 31%. 4 людини, які користувалися олією чайного дерева, передчасно перервали участь в дослідженні, так як у них розвинувся дерматит (він пройшов незабаром після закінчення використання масла). Інших побічних ефектів не спостерігалося.

    Грибок на нігтях ніг

    177 пацієнтів брали участь у випробуваннях, в ході яких в одній групі двічі в день використовувалося нерозбавлене масло чайного дерева, а в іншій — одновідсотковий розчин клотримазолу (точкове протигрибковий засіб). Після шести місяців лікування було зроблено висновок, що олія чайного дерева може бути так само ефективно, як і протигрибковий препарат.

    Акне

    В ході простого сліпого рандомізованого дослідження порівнювалася дія п’ятивідсоткового гелю з олією чайного дерева та п’ятивідсоткового лосьйону з бензоїл пероксидом. У випробуваннях брали участь 124 пацієнта зі слабким і помірним акне. В обох групах спостерігалося значне поліпшення, хоча олія чайного дерева виявилося все ж менш ефективно, ніж бензоїл пероксид.

    Олія чайного дерева починало діяти повільніше, але воно давало менше побічних ефектів. У 79% випробовуваних, які користувалися бензоїл пероксидом, спостерігалися такі побічні ефекти, як свербіж, печіння і сухість шкіри. Серед тих, хто користувався гелем з олією чайного дерева, такі побічні ефекти спостерігалися набагато рідше.

    Лупа

    Під час клінічних досліджень було встановлено, що шампунь з п’ятивідсотковим розчином олії чайного дерева за 4 тижні значно зменшує кількість лупи на шкірі голови.

    Безпека

    Деякі дослідники попереджають, що олія чайного дерева може викликати зміну рівня гормонів. Було зафіксовано три випадки, коли точкове застосування продуктів, що містять олію чайного дерева, викликало збільшення грудей у хлопчиків. Людям з гормоно-чутливим раком, а також вагітним і годуючим груддю жінкам слід утриматися від використання олії чайного дерева.

    Чисте масло чайного дерева може викликати подразнення шкіри, свербіж і навіть утворення пухирів.

    Олія чайного дерева можна приймати всередину, навіть у невеликих кількостях. Воно може викликати збій в роботі імунної системи, пронос і потенційно смертельне пригнічення центральної нервової системи (його ознаками є підвищена сонливість, сплутаність свідомості та кома).

    Ефірне масло, що отримується з рослини сімейства миртових Melaleuca alternifolia (нам це рослина знайоме під назвою «чайне дерево», хоч і нічого спільного з чаєм воно не має) і є масло чайного дерева. Своєю назвою ця рослина зобов’язана першовідкривач Австралії Куку, команда матросів якого, заварювала листя цього дерева в якості чаю.

    Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

    Схожі статті:
    Попереднє з категорії:
    Запис опублікована в рубриці Народні поради. Додайте в закладки постійне посилання.

    Прокоментувати статтю: