Гвоздика: вишукана ароматерапія

загрузка...

Гвоздична ефірна олія — знаменитий антисептик , оскільки основним його компонентом є активний засіб евгенол, яскраво виражений боєць з вірусами і бактеріями. У медицині гвоздику застосовують в стоматології, при застудах, для лікування багатьох жіночих захворювань і хвороб шлунково-кишкового тракту. Ароматерапія застосовує гвоздична масло для зняття м’язових затисків, втоми, стресів, для підвищення настрою. Ароматний помічник на варті здоров’я людства.

Гвоздика: квіткові бруньки здоров’я

Екзотичне гвоздична дерево родини миртових, що носить складний ботанічна назва Syzygium aromaticum (L.) Merryl & Perry, подарувало світові ароматну пряність — нераспустівшіеся бутони, іменовані гвоздикою. В умовах вологих тропіків рослина цвіте два рази на рік, тому виробництво гвоздики не настільки складний процес, як решти світових прянощів. Ферментація зібраних бутонів відбувається в природних умовах, на сонці, і триває до появи особливого тріску при розмелюванні. Через нескладного отримання світова ціна на пряність досить демократична.

Гвоздична масло отримують не тільки з бутонів і нирок рослини, його виробляють з квітконіжок, стебел і листя дерева, що росте на острові Ява, в Китаї, на Мадагаскарі і Шрі-Ланці. Олія з нирок містить більше всього активної речовини евгенолу, яка звітує продукту характерний аромат і пекучий смак. Олія з листя — найнижчої якості, так як евгенолу в ньому набагато менше. Гвоздична олія містить до 70% евгенолу, хавікола, каріоффілена, ваніліну, гептаном та інших запашних органічних фенолів і кислот. Для отримання одного літра олії необхідно від семи до десяти кілограмів бутонів.

Користь гвоздикового масла

Гвоздична масло — сильний антисептик, допомагає впоратися з багатьма хворобами зубів і ясен, простудними захворюваннями. Масло допомагає усунути шлункові кольки, швидко впоратися з газоутворенням в кишечнику, знизити біль при розтягненнях зв’язок і ударах, робить благотворний вплив на нервову систему, дозволяє в найкоротші терміни зняти головний біль, дратівливість.

При затяжних мізерних менструаціях допомагає підвищити тонус матки, підняти тиск. У косметології гвоздична масло використовують для боротьби з прищами і висипом вугрів, для оберігання шкіри від старіння, для зняття запалення. Побутове застосування гвоздикового масла пояснюється його яскравим ароматом, що відлякує комарів і шубної моль. Для косметичного масажу тіла олія гвоздики незамінне у випадках боротьби з розтяжками, запаленнями і для зняття больових відчуттів.

Рецепти застосування масла гвоздики

  • При застосуванні в аромалампу спочатку в неї наливають гарячу воду, потім додають дві-п’ять крапель гвоздикового масла, запалюють вогонь. Цієї кількості ароматної рідини досить для п’ятнадцяти-двадцяти квадратних метрів житлової площі.
  • Для гарячих інгаляцій при ГРЗ і застуді потрібно капнути одну краплю олії в інгалятор або каструлю з окропом, накритися рушником, закрити очі і глибоко подихати над парою протягом п’яти-семи хвилин.
  • Для холодних інгаляцій для профілактики бронхо-легеневих захворювань необхідно додати пару крапель олії на серветку або в аромакулон і подихати протягом п’ятнадцяти хвилин.
  • При прийнятті гарячих ванн потрібно попередньо змішати склянку молока або столову ложку меду з двома-п’ятьма краплями чистого ефірного масла, розчинити суміш у воді. Приймати таку розслаблюючу і заспокійливу ванну можна протягом п’ятнадцяти-двадцяти хвилин, під тиху утихомирюючу мелодію, попередньо вимкнувши світло, запалити свічки.
  • Це цікаво

    Аромат гвоздикового ефірної олії з дитинства знає кожен, хто купував в аптеці в’єтнамський протизастудний бальзам «Золота зірка». Разом з ментолом, камфорою, м’ятним, коричн і евкаліптовим маслами, гвоздична додає свою активну нотку, надає протизапальну і анестезуючу дію.

    Застосовують гвоздична масло в якості сировини для виготовлення синтетичного ваніліну: вперше ці кристали зі східним запахом ванілі були синтезовані з евгенолу, основної речовини гвоздики, в 1874-1875 роках. Минуло довгих двадцять років після відкриття синтезу ваніліну, перш ніж вчені «здогадалися» застосувати бутони гвоздикового дерева для цього процесу. Ця технологія застосовувалася аж до 1920 року, зараз ароматну приправу ванілін отримують з продукту переробки деревини — лігніну.

    Жанна Пятірікова

    Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

    Схожі статті:
    Попереднє з категорії:
    Запис опублікована в рубриці Народні поради. Додайте в закладки постійне посилання.

    Прокоментувати статтю: