Бергамот: ароматний гібрид

загрузка...

Невелике дерево, яке колись вивів людина, схрестивши цитрон з помаранчею, носить гучне ім’я «бергамот». Ефірне масло, заради якого рослина і стали розводити, володіє рядом унікальних достоїнств. Аромат олії нагадує запах гіркого апельсина, він витончений, свіжий, збудливий. Застосування такого масла допомагає нормалізувати розумову діяльність, вилікувати багато шкірні захворювання, зміцнити волосся, знизити високу температуру.

Бергамот: помаранча + цитрон

Бергамот — гібрид, отриманий в результаті схрещування вічнозеленого деревної рослини помаранчі і чагарника цитрона. Бергамот відноситься до рослинами сімейства рутових, батьківщиною його вважається Південно-Східна Азія. Своє ім’я бергамот отримав за назвою невеликого італійського містечка Бергамо, де його вперше почали культивувати з метою отримання цінного ефірного масла. Однак це лише одна з версій походження назв.

Інший варіант наречення соковитим ім’ям бере витоки в турецьких словах і прямо переводиться як «beyarmudu», тобто «груша князя», або «beg armudy», «панська груша». Ця версія більш правдоподібна, оскільки і за формою плоди бергамота нагадують грушу, і за кольором вони блідо-жовті, що робить їх схожими на груші сорту бергамот. Однак до грушам плоди рослини не мають ніякого відношення, більше того, вони неїстівні і йдуть лише на вироблення цінного ефірного масла.

З ботанічної точки зору бергамот являє собою вічнозелене дерево, виростає часом до десяти метрів. У період цвітіння рослини сильний духмяний запах поширюється на багато кілометрів навколо. Плоди бергамота мають кислуватий смак. Ареал поширення бергамота дуже невеликий: в Калабрії (Італія) він є символом області, оскільки культивується в основному на Іонічному узбережжі півострівного держави. Крім цього, бергамот висаджують в штаті Джорджія (США), в Бразилії та Аргентині.

Ефірне масло бергамота і його застосування

Ефірне масло бергамота виробляють з квіток, шкірки плодів та листя. При цьому самий «великий» вихід (від одного до трьох відсотків) становить використання шкірки бергамота, тому цінність продукту досить висока. Ефірне бергамотове масло — масляниста рідина жовтувато-зеленого кольору, яка при зберіганні може придбати відтінки коричневого і оливкового.

Основна складова частина бергамотове масла ліналілацетат, так само в маслі міститься ліналоол, цитраль, нерол, камфен,?-пінен, гераніол. Саме цим складовим зобов’язаний бергамот своїм свіжим, легким ароматом. Масло володіє антипаразитарними, протизапальними, протигрибковими та заспокійливими діями. Його застосовують для лікування багатьох захворювань, воно підвищує опірність організму бактеріям і вірусам, допомагає нормалізувати роботу потових, сальних залоз (в косметології), їм успішно лікують багато шкірні захворювання — дерматит, псоріаз, фурункульоз, екзему. Ароматерапія з Бергамотове масло активно бореться з депресіями, покращує травлення.

Рецепти з використанням бергамотове масла

Для застосування олії бергамоту в аромалампу його додають всього дві-п’ять крапель на один сеанс, для аромамедальйон — тільки одну краплю. Такі процедури допоможуть сконцентруватися перед іспитом або вирішенням важливих життєвих проблем, посилять мозкову діяльність.

Для ароматизації косметичних засобів в базовий крем домішують одну-три краплі ефірної олії бергамоту на сто мілілітрів основи. Такий посилений крем, лосьйон, маска або тонік допомагає швидше позбавитися від прищів, вугрів і висипки.

Для ароматизації пари в сауні використовують не більше п’яти крапель в парилці за один сеанс. Така парна швидше виводить шлаки і токсини, заспокоює і гармонізує рухливу нервову систему.

Якщо крапнути одну краплю масла на гребінець або масажну щітку для волосся і зачесати волосся в різних напрямках, з часом вони стануть блискучими, ароматними і здоровими.

Для косметичного масажу тіла в десять мілілітрів масажного масла додають п’ять-сім крапель бергамотове.

На замітку

Протипоказанням до застосування Бергамотове масло може служити лише індивідуальна непереносимість. У період вагітності і лактації використання будь-яких ефірних масел вимагає особливої обережності. Слід уникати потрапляння олії бергамоту в очі. Масло фототоксичністю, тому його не застосовують у сонячний день в косметичних цілях, або, навпаки, для отримання швидкого засмаги бергамотове масло додають в масло для засмаги в пропорції три краплі на сто мілілітрів базового засобу. Наноситься на шкіру такий склад не пізніше, ніж за годину до прийняття сонячних ванн. У чистому вигляді масло бергамота сприяє легкому освітленню шкіри.

Жанна Пятірікова

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Схожі статті:
Попереднє з категорії:
Запис опублікована в рубриці Народні поради. Додайте в закладки постійне посилання.

Прокоментувати статтю: